Λανθάνουσα γλώσσα...

«Τέτοιους πολιτικούς είχαμε δυστυχώς πολλούς στη χώρα μας, γιαυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

...Επωνύμου του Έλληνος, πασοκαρχηγού


28 Μαρ 2010

Θερινή ώρα και...
άλλα παραμύθια

Στο Ρέθυμνο κάποτε είχα έναν πελάτη. Γεωπόνος κι αυτός κι η γυναίκα του. Και σ' ένα πατρικό κτήμα είχαν στήσει μιά μεγάλη μονάδα ανθοπαραγωγής. Τριαντάφυλλα και ζέρμπερες. Σε θερμοκήπια.
Μέ πήρε κάποτε να μέ "ξεναγήσει" στις εγκαταστάσεις τους.
Απέραντες. Ελαφρές σωληνωτές κατασκευές, καλυμμένες και κλεισμένες από παντού με διαφανές υλικό.
Πολύ οργανωμένος ο φίλος. Είχε πλήρεις εγκαταστάσεις για διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας όλες τις εποχές. Θέρμανση το χειμώνα, γρήγορη ανανέωση του αέρα το καλοκαίρι.
Μέχρι εκεί δεν μού προξένησε έκπληξη κάτι, είχα μιά ιδέα για το τί σημαίνει "θερμοκήπιο".
Παρατήρησα όμως ότι τόσο στις οροφές όσο και στα πλευρικά, τους "τοίχους", τρόπος του λέγειν, είχε μηχανισμούς με αδιαφανείς «κουρτίνες», από υλικό δηλαδή που έκανε το χώρο σκοτεινό. Και υπήρχαν επίσης παντού μεγάλοι προβολείς. Που κατάλαβα πως, όταν άναβαν, έκαναν πάμφωτο το θερμοκήπιο.
Αυτά με παραξένεψαν, διότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί με τις κουρτίνες και το σύστημα τόσων προβολέων θα είχαν προφανώς κοστίσει πολλά λεφτά, άρα δεν μπορεί να είχαν μπει χωρίς σοβαρό λόγο.
Τόν ρώτησα λοιπόν γιατί τίς είχαν βάλει.
Η απάντησή του με άφησε άναυδο.
Ξεγελάμε τα φυτά, είπε.
Κάνουμε την μέρα νύχτα και την νύχτα μέρα.

Δηλαδή;
Αυξάνουμε την παραγωγή, απαντάει. Αντί να κόβουμε σε 40 μέρες, που κανονικά θέλουν τα φυτά να μεγαλώσουν και ανθίσουν, το πετυχαίνουμε σε 25-30.
Πώς γίνεται αυτό;
Στο χώρο, με αυτόματους μηχανισμούς, δημιουργούμε σταθερά 6 ώρες "ημέρα" και 6 ώρες "νύχτα". Όχι, ας πούμε, 12 και 12 ή όσο είναι κάθε φορά ανάλογα με τις εποχές.
Ξεγελάμε τα φυτά και κάνουν τον κύκλο τους σε λιγότερο χρόνο, κάπου 30% λιγότερο.

Γιατί «σάς τά είπα» όλα αυτά;
Νά... σκεφτόμουνα ότι με την «θερινή» ώρα {που δεν τήν εφαρμόζουν όμως όλα τα κράτη!} πάνε κι εμάς να μάς ξεγελάσουν, όχι για αυξήσουμε την παραγωγή αλλά για ελαττώσουμε την κατανάλωση.
Να καταναλώνουμε, λέει, λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα...
Μάλλον ως ...φυτά μάς βλέπουν.

1 σχόλιο:

Heliotypon είπε...

Το φωνάζω κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία, ότι η γεωργική παραγωγή μόνο είναι εκείνη που μας μένει για να παράγουμε ως χώρα. Στην υψηλή τεχνολογία δεν μπορούμε να υπολογίζουμε ούτε μεσοπρόθεσμα, γιατί δεν την έχουμε ούτε είναι εύκολο να την αποκτήσουμε. Ενώ η καλλιέργεια της γης ήταν παραδοσιακή μας ασχολία και πρέπει να την αναδιοργανώσουμε. 'Ομως τα υπουργεία και οι κρατικοί γεωπόνοι κοιμούνται βαθύν ύπνο και ασχολούνται μόνο με την καταγραφή των ζημιών και με τις επιδοτήσεις ανωφελών καλλιεργειών. Κρίμα!